spettkakan

Redan 1913 började min gammelfarmor Anna baka spettkakor. 1918 startade hon ett traditionellt bageri i Billinge.
I andra änden av byn fanns ännu ett bageri och med tanke på byns storlek så innebar det en överettablering av bagerier. Gammelfarmor och den andre bagaren kom överrens om om att dela upp sortimentet mellan bagerierna, därav Fricks

Spettkaksbageri. 
Nisse Frick, Anna son och min morfar har bakat Spettkakor sedan barnsben och tog över bageriet i början på 50-talet.
På 80-talet var det min morbrors tur att ta över bageriet och i år 2016, så är det jag Anna, fjärde generationen som driver det vidare. Spettkaksbagarna i familjen är min mamma Eva och min morbror Pelle. 

Ett hav av spettkakor

Spettkasrecept & Glasyr

Vårt Spettkaksrecept är detsamma som 1913. Kaksmeten innehåller bara naturliga råvaror: färska ägg, socker, potatismjöl och vetemjöl. 
 

Glasyren har inte bara en skönhetsförhöjande effekt utan är också en viktig detalj som visar kakans ursprung.


Förr skapade varje härad sin egen färgkombination. Onsjö härad har alltid haft vit glasyr som vid flera tillfällen haft äran att pryda leveranser till hovet.